Djurens Rätt
16 September 2013

Bojkotta djurplågeri på fotbollsmatcher!

Enligt Johan Dalén, vd för Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, kommer det att byggas ett fem meter långt minkhus med fyra sektioner och tas dit 13 minkar från en närbelägen minkfarm.

– Fotboll spelas på gröna gräsmattor, ett underlag som en mink i bur aldrig kommer i närheten av. Människan har sparkat på en boll så länge att det så gott som blivit en del av vårt naturliga beteende. Minkarna spenderar hela sina liv på gallergolv utan att få utlopp för sina naturliga beteenden. Att föra ihop de här två fenomenen blir extremt ironiskt, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

Mjällby AIF har enligt Svenska fotbollsförbundet ett hemmapubliksnitt på drygt 4 000 personer. Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom ifrågasätter idén att utsätta minkar för stressen som det innebär att visa upp dem under en fotbollsmatch.

Även länsveterinär Björn Dahlén har uttryckt tveksamhet inför idén eftersom det kan stressa djuren. Djurens Rätt går steget längre.

– Vi uppmanar alla djurvänner att bojkotta matchen, säger Camilla Björkbom. Fotboll ska inte användas som en arena för att föra ut budskap om djurplågeri.

7 av 10 svenskar tycker inte att det ska vara tillåtet att föda upp minkar i burar för pälsproduktion enligt Djurens Rätt/Ipsos.

– Vi ställer oss frågande till vad Svenska Fotbollsförbundet tycker om att deras arrangemang blir en arena för en industri som en majoritet av svenskarna vill ska förbjudas, avslutar Camilla Björkbom.

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: