Djurens Rätt
03 January 2017

Börja inte året med att skrämma andra

Det är inte bara hundar som skräms så illa av fyrverkerier att de kanske aldrig helt återhämtar sig. Hästar skräms också svårt och kan fly i panik. Kanske kommer de aldrig hem levandes igen. Katter, kaniner, marsvin och andra mindre djur i hemmet kan även de fara illa. För att inte tala om alla de vilda djur som chockas, flyr i panik eller gömmer sig i dödsångest. Svenska Kennelklubben uppskattar att så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka på grund av fyrverkerier.

Sveriges granne Finland har betydligt mer restriktiv lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Där är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton om inte särskilt tillstånd har sökts.

Vi tycker att det är svårt att se argument för dagens fria användning av fyrverkerier och vill ha en lagändring så att enbart stat, kommuner, föreningar eller klubbar tillåts att anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser. Försäljningen och användningen av fyrverkerier för privatpersoner ska förbjudas.

Vi ber politikerna i Sveriges riksdag att låta detta bli det sista nyåret med fri användning av fyrverkerier.

Läs hela debatten på Nyheter24

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: