Djurens Rätt
10 January 2017

Botswana stoppar all elefantridning

I Botswana finns nästan hälften av Afrikas vilda elefanter. Men andra elefanter hålls i fångenskap, och i parken Abu Camp har turister erbjudits att rida på elefanter, en allt mer ifrågasatt aktivitet som flera resebyråer nu sagt nej till.

Och ett stopp för elefantridningar har nu också Botswanas regering satt! Det är landets miljöminister TK Khama som har drivit på ett initiativ för att skydda de elefanter som hålls i fångenskap i landet, och i en rapport slog ministeriet fram att det är oacceptabelt att elefanter användes för att bära runt på turister. Så från den 31 december 2016 erbjuder inte Abu Camp längre elefantridning på initiativ från landets regering, vilket innebär att företeelsen inte längre förekommer i Botswana.

Att erbjuda turister att rida på elefanter började i Zimbabwe på 90-talet och sprid sig snabbt över södra Afrika. I dagsläget finns det 39 kommersiella anläggningar som håller 215 elefanter i fångenskap och minst 25 av dessa anläggningar erbjuder elefantridning för turister. Sju av dem har också tränat elefanterna att göra trick för att underhålla turister.

Botswana har gjort mer att skydda de elefanter som lever i landet, som att förbjuda all jakt på statlig mark, något de gjorde under 2014.

Källa

Botswana bans elephant-back rides, Africa Geographic, 15 december 2016

Natalie Andersson

Natalie Andersson

Praktikant
Dela: