Djurens Rätt
04 January 2020

Brittisk domstol ger veganer ökat skydd

I ett pågående arbetsrättsmål i Storbritannien ansåg sig en person ha blivit avskedad från sitt jobb på grund av att han i sin veganska övertygelse avslöjat att arbetsgivarens pensionsfonder investerat i företag som ägnar sig åt djurförsök. Arbetsgivaren argumenterar för att det istället var för att han misskötte sitt arbete som han sades upp.

Som en del i rättegången har en arbetsdomstol i Norwich slagit fast att etisk veganism  i Storbritannien ska ses som en filosofisk övertygelse och att den därmed, på samma sätt som olika religioner, ska skyddas av lagen mot diskriminering.

För att en filosofisk övertygelse ska skyddas av diskrimineringslagen ska den bedömas värdig att respekteras i ett demokratiskt samhälle, den ska inte vara oförenlig med mänsklig värdighet och heller inte strida mot andras grundläggande rättigheter, det skriver Dagens Nyheter.

Rättegången är ännu inte slutförd.

I dagsläget skyddas inte veganer av den svenska diskrimineringslagstiftningen,  något som Djurens Rätts kommunikationschef Sarah Mansouri och flera andra debattörer nyligen argumenterade för på Aftonbladet Debatt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: