Djurens Rätt
12 May 2017

Brittiskt resebolag det första som säger helt nej till djurparker

Beslutet är ett led i en internationell trend där allt fler resebolag tar ställning mot arrangemang och platser där djur används. Resebolaget Responsible Travel, som grundandes i Storbritannien 2001, skriver på sin webbsida om hur försäljning av resor för att uppleva djur i det vilda har ökat med 25 procent de senaste två åren, men att också att turer med besök på djurparker har ingått i deras sortiment – fram till nu.

Tillsammans med organisationen Born Free Foundation har de sett över sin värdegrund och kommit fram till att ställningstagandet att djur inte bör hållas i fångenskap så länge det inte finns en väldigt bra orsak till detta.

På sin webbsida skriver Responsible Travel att djurparker inte längre är det enda sätt som vi kan lära oss mer om djur på, att de djurparker som är medlemmar i The World Association of Zoos and Aquariums bara lägger 3 % av sin årsomsättning på satsningar för att skydda djur i det vilda – vilket de ofta använda som argument – och att 90 % av djuren som hålls på djurparker inte är utrotningshotade, ett annat vanligt argument.

Deras slutsats: “Zoos are not appropriate in 2017”. Och därför har de tagit bort alla utflykter som innehåller besök på djurparker från sitt utbud och de uppmanar fler resebolag att göra samma sak.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: