Djurens Rätt
24 February 2016

Bucht erkänner att minskad köttkonsumtion skulle vara bra

Landsbygdsministerns uttalande fick starka reaktioner. Djurens Rätt skrev bland annat en debattartikel i ämnet som går att läsa här. I programmet sade Bucht bland annat att han själv gillar kött, att han inte har koll på om konsumtionen har ökat eller inte samt att han inte ser vår växande köttkonsumtion som ett problem för miljön. 

Ministerns uttalanden gick stick i stäv med uttalanden från bland annat världshälsoorganisationen WHO, FN, Jordbruksverket och Naturvårdsverket, som alla slagit fast att vi behöver minska köttkonsumtionen av hänsyn till klimatet.

Flera politiker, även inom Buchts eget parti reagerade stark och vänsterpartiets Jens Holm kallade till interpellationsdebatt. Debatten ägde rum under tisdagen den 23 februari i riksdagen och går att se i efterhand på riksdagens hemsida.  

Följande frågor ställdes till Landsbygdsministern.

  1. Delar statsrådet bedömningen att köttkonsumtionen ökat i Sverige?
  2. Är det statsrådets bedömning att en ökad svensk köttkonsumtion är ett problem för miljön och klimatet?
  3. Vilka åtgärder avser i så fall statsrådet att vidta för att minska köttkonsumtionen?

Under debatten lät det lite annorlunda.

– Både i Sverige och i övriga världen har köttkonsumtionen ökat över en längre tid. En lägre köttkonsumtion, både i Sverige och i andra länder, skulle vara bra för klimatet och i många fall även av hänsyn till andra miljöaspekter, säger Bucht enligt SVT Nyheter.

Sven-Erik Bucht vidhåller dock att han inte tycker att politiker bör påverka vad konsumenterna har på tallriken.

– Vi ska istället arbeta för att var och en ska kunna göra informerade egna val. Det är viktigt att konsumenter får bra information om hälsoeffekter och köttets miljöpåverkan, säger han.

Vill du äta mindre kött för klimatet, hälsan och inte minst djuren skull? Beställ Djurens Rätts kostnadsfria inspirationsmagasin Välj Vego! genom att messa VEGO till 72 120 eller  beställa ett här.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: