Djurens Rätt
27 June 2016

Buenos Aires djurpark stänger efter 140 år

Buenos Aires har meddelat att de kommer att stänga stadens största och äldsta djurpark och att de 2 5000 djur som finns på djurparken kommer att flyttas till naturreservat runt om i Argentina, vilket ger dem möjlighet att leva i en mer naturlig miljö. Djurparken kommer istället att göras om till en ekopark där omhändertagna vilda djur, bl.a. djur som beslagtas från den illegala handeln med djur, ska ges en fristad och rehabiliteras.

- Att hålla djur i fångenskap är nedvärderande mot djuren och inte rätt sätt att ta hand om dem på. Vi måste värdera djur och att hålla dem i en djurpark är inte rätt sätt att göra det på, sa stadens borgmästare Horacio Rodríguez Larreta vid en ceremoni när beslutet meddelades.

Av de 2 500 djuren på djurparken kommer 50 djur som inte bedöms vara i stånd att flyttas att hållas kvar på djurparken. Av de 50 djuren finns bl.a orangutangen Sandra som blev känd runt om i världen för två år sedan när en domstol slog fast att hon var en "icke-mänsklig person". Hon bedöms inte klara omplaceringen till ett naturreservat - men de djur som blir kvar på djurparken kommer inte längre att visas upp för allmänheten.

Källa

Buenos Aires zoo to close after 140 years: 'Captivity is degrading', The Guardian, 23 juni 2016

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: