Djurens Rätt
01 July 2021

Burförbudet väcker reaktioner

Under gårdagen fylldes sociala medier och nyhetskanaler av jubel och hejarop från Djurens Rätt och över 170 andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer runt om i Europa. Anledningen var att EU-kommissionens gav ett positivt svar på vårt gemensamma medborgarinitiativ, End the Cage Age; det kommer att bli burförbud inom EU. Initiativet blir därmed det första medborgarinitiativet någonsin som faktiskt leder till konkret förändring.

– Över 300 miljoner djur som hålls i burar inom Europa idag kommer att slippa det. Det känns helt fantastiskt att göra så stor skillnad för så många djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i en intervju med TV4 Nyheterna

Men inte bara djurrättsrörelsen firade segern igår. Även de gröna i EU-parlamentet, liksom företrädare för vänstern och Socialdemokraterna i EU såg kommissionens besked som en vinst inte bara för djuren men också för demokratin. 

– Att kommissionen meddelat att de vill sätta stopp för djur i bur innebär att de ställer sig bakom det medborgarinitiativ som över 1,4 miljoner européer skrivit under. Det här visar att medborgarnas engagemang lönar sig och att demokratin fungerar, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker.

Jytte Guteland, EU parlamentariker för Socialdemokraterna, delar Holmgrens uppfattning men anser också att kommissionen borde varit tydligare med att burarna ska vara borta år 2027:

– Jag är glad att EU-kommissionen lyssnat på medborgarna och Europaparlamentet som kräver en bättre djurhållning och ett stopp för lantbruksdjur i bur. Men det är viktigt att vi kan få till ett förbud senast 2027. På den punkten kunde kommissionen varit tydligare idag.

Ansvariga kommissionären Stella Kyriakides var å sin sida mycket nöjd med kommissionens besked och skrev igår på twitter "This is a historic day for animal welfare in EU [...] End the Cage Age is EU democracy in action."

Nu väntar en konsekvensanalys och därefter ska kommissionen lägga fram sitt konkreta lagförslag under 2023. 

Anna-Clara Acevedo

Anna-Clara Acevedo

Politiskt sakkunnig
Dela: