Djurens Rätt
14 July 2021

Camillas krönika: Ingen semester i djurfabrikerna

Störst skillnad för flest kan du göra genom en insats för kycklingarna. Fler än 99 miljoner kycklingar dödas nämligen i Sverige varje år för att hamna på våra tallrikar. Det är en siffra som är nästintill omöjlig att förstå. Men vi måste försöka om vi ska kunna förändra det.

En kyckling i köttindustrin i Sverige kläcks i en maskin och får aldrig träffa sin mamma. De hålls istället tiotusentals tillsammans i stora hangarer. De blir bara 35 dagar gamla innan de slaktas, men under den korta tiden hinner det hända en hel del. De förväntas växa från 40 gram till 2 000 gram (!) vilket leder till att de får ont och svårt att röra sig. De blir helt enkelt för tunga för sina egna ben.

Medan vi tar vara på varje solig sommardag så får i princip inga kycklingar komma ut förrän det är dags att åka till slakt. Och det är ingen härlig roadtrip. Det är trångt, varmt och ingen matsäck eller dryck så långt deras ögon når. En bra bit över hundra tusen kycklingar dör därför också årligen i samband med transporterna. 

Resmålet är inte heller en midsommarnattsdröm, snarare mardröm. Jag tror ingen av oss glömmer bilderna från kycklingslakteriet som nådde en bred allmänhet i våras. Där slaktas en miljon kycklingar i veckan. Under mina tre semesterveckor hinner alltså tre miljoner kycklingar dödas, på bara ett slakteri. I den takten ska en anställd hinna inspektera mer än 400 individer i minuten. Det säger sig själv att det är omöjligt. Det går inte ens att kalla det misstag när kycklingar slaktas utan att ha förlorat medvetandet, det är rutin i djurfabrikerna.

Men det behöver inte se ut så här

Under förra året minskade kycklingkonsumtionen i Sverige med 7,6 miljoner individer. Det är enorm viktigt, men siffran behöver bli mycket högre än så. Och där kommer du in i bilden. Jag vill be dig om tre djurvänliga saker som du kan göra samtidigt som du njuter av härliga sommardagar.

  • Anta utmaningen kycklingfri fredag och få inspiration och recept i fyra veckor. Genom att fler väljer vego oftare minskar vi antalet djur som behöver födas upp i fabriker. Det blir minst lika gott att grilla grönsaksspett eller steka sojabitar till pastasalladen, men skillnaden för djuren är enorm.
     
  • Bli en blixt för djuren och få mejl 1-2 gånger i veckan med namninsamlingar och företagsuppmaningar att delta i. Det var genom den mobiliseringen som vi till slut fick Linas Matkasse att skippa turbokycklingen. Klart du vill vara med!
     
  • Bli en röst för djuren varje dag genom ett medlemskap i Djurens Rätt. Ju fler vi är, ju större skillnad kan vi göra. Du får då också vår medlemstidning med inspiration och djupdykningar i aktuella frågor, perfekt sommarläsning!

Om du klickade på åtminstone en av ovanstående länkar så vill jag verkligen tacka dig för att du står på djurens sida tillsammans med oss. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans gör vi skillnad för de som är flest och har det sämst!

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: