Djurens Rätt
29 September 2016

Camillas krönika: Snygga skor och ny teknik

Skorna i ”Non-animal”-serien är snygga, och det är viktigt. Vagabond har dessutom tagit fram sitt eget växtbaserade lim för den här kollektionen.

Under årets Almedalsvecka lyssnade jag på en av grundarna till klädföretaget Houdini. När Houdini anslöt sig till Djurens Rätts pälsfria lista sa företagets vd att det är viktigt att etiskt ta ställning, men han lyfte också fram att de på Houdini ser stora funktionella fördelar med de moderna material de hela tiden utvecklar och använder. De nya materialen är inte bara djurvänliga, de kan göra jobbet bättre än päls och dun.

Jag trillade över en artikel om Modern Meadow som tar ett välkänt gammalt material, läder, och tillverkar det på ett helt nytt sätt. De odlar det. De producerar en traditionell djurprodukt utan djur och de skriver om den nya framtiden ” där människor skapar materialen och djuren strövar fria.”

Frågan om djuren är inte bara en fråga om personlig moral och konsumentens egna val. Det är en fråga om rättigheter, och som sådan hör den hemma bland andra rättighetsfrågor. Att respektera djurens rättigheter som kännande individer är ett grundläggande ansvar vi har som samhälle, inte ett moraliskt val som är upp till var och en att göra.

Arbetet för Djurens Rätts vision, en värld där djur respekteras som individer med rätt till sina egna liv, är förmodligen inte något vi bara gör en gång, och som sedan är klart. Precis som i andra rättighetskamper kommer det att vara en kamp som behöver vinnas varje dag för det kommer alltid att finnas de som kommer att vilja utmana och kränka djurens rättigheter.

En stor utmaning för oss i dag är att vi som mänsklighet har byggt in oss i ett system som förutsätter att djuren reduceras till produkter och varor. De goda nyheterna är att systemet håller på att förändras.

Numera måste inte mjölken gå omvägen genom kon, utan kan framställas direkt från svenskodlad havre. I Almedalen berättade Food for Progress om den nya tekniken där svenska bönor och ärtor blir nya livsmedel som ersätter kött. Smak, utseende och textur är viktigt.

Den progressive bonden i samarbete med ny teknik skapar den hållbara maten som inte bygger på att föda upp djur.  Food for Progress vill leda vägen framåt från Sverige med sina produkter. Här finns en fin chans för Sverige att ta ledarskapet vad gäller mat, klimat och innovationer.

Motsatsen till seminariet med Food for Progress var seminariet med Scan som lägger pannorna  djupa veck för att hitta sätt att få den traditionella biffen från slaktade kor och kalvar kan bli lite mindre dålig för klimatet. I jämförelse med den progressive bonden som skapar klimat- och djurvänliga livsmedel med ny teknik kändes det riktigt mossigt.

Om vi kan äta gott och näringsriktigt och klä oss snyggt och funktionellt utan att behöva utsätta miljarder djur över hela världen för död och stort lidande, varför skulle vi inte? I framtiden kommer köttet, mjölken och lädret att produceras av människor medan djuren strövar fria.

 

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: