Djurens Rätt
18 March 2016

Camillas krönika: Växande Djurens Rätt utmanar

Tillsammans med mig och 40 000 andra medlemmar gör du Djurens Rätt till Sveriges största och snabbast växande djurrätts- och djurskyddsorganisation. Det är goda nyheter för djuren, men alla är inte glada över att Djurens Rätt växer.

Under de senaste åren har jag märkt att ju fler medlemmar vi blir inom Djurens Rätt och ju mer vi utmanar, desto mer motstånd möter vi hos de som inte vill ha en stark djurrätts- och djurskyddsorganisation i Sverige.

Djurcirkusar, stora företag och branschorganisationer som företräder minkindustrin, mjölkindustrin, äggindustrin, köttindustrin, kycklingindustrin, djurförsöksindustrin, ja, det finns många specialintressen som vill fortsätta att tjäna pengar på dåligt djurskydd och låta djuren betala notan.

De hoppas att konsumenter ska tro på reklam och andra sagor om ”Bregottfabriken”, ”Gula pippin” och grisar som glatt promenerar till slakt så att de slipper genomföra djurskyddsförbättringar för djuren.

De här verksamheterna får allt svårare att försvara varför de vill fortsätta att föda upp minkar och hönor i burar, varför de vill hindra korna från att gå ut på bete och varför suggor ska fixeras bakom galler, varför elefanter ska släpas runt av cirkusar och varför vi ska fortsätta äta kött och dricka komjölk i samma utsträckning när det finns så många vegoalternativ.

Att outtröttliga stå upp för djuren är kärnan i vad vi är. Vår vision är att djur ska respekteras som individer med rätt till sina egna liv.

I framtiden kommer vi att se tillbaka på den här tiden med fasa – hur kunde vi orsaka andra levande varelser så mycket lidande? Trots att djur föds upp och plågas i en aldrig tidigare skådad omfattning har jag ändå aldrig tidigare känt mig så optimistisk inför vår förmåga att förändra.

Ett starkt och växande Djurens Rätt som står upp för dem som inte har någon egen röst, ett Djurens Rätt som tar plats i media, som baserar sitt arbete på kunskap om djurs beteende och behov, och som arbetar strategiskt, är förstås det värsta skräckscenariot för de som vill fortsätta att utsätta djur för lidande och tjäna pengar på det.

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: