Djurens Rätt
15 October 2013

Cirkus Scott lyssnar till kritiken - slutar med vilda djur

 Cirkus Scott beslut applåderas av alla vi som lidit med elefanterna och sjölejonen. Cirkusmiljön är problematisk för alla djur, men särskilt problemfylld är den för just de här djuren. Därför är det här ett mycket bra beslut, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Beslutet om att upphöra med vilda djur på Cirkus Scott meddelades av cirkusdirektör Robert Bronett i radioprogrammet P4 Extra med Lotta Bromé den 15 oktober.

Elefanterna Sonja och Vana Mana, som under sommaren turnerat med Cirkus Scott, förekommer i en smygfilmad video där man ser hur den elefanttränare som i år arbetat med Cirkus Scott slår djuren. Förutom avsaknaden av insyn i träningsmetoderna har Djurens Rätt kritiserat de ständiga transporterna som djur på cirkus utsätts för, och att djuren inte kan få utlopp för sitt naturliga beteende i de tillfälliga inhägnaderna.

Djurskyddslagsutredningen, där Djurens Rätt satt med, föreslog för regeringen 2011 att elefanter och sjölejon ska förbjudas på cirkus. I somras gick Sveriges veterinärförbund ut och uppmanade regeringen att snarast lägga fram ett lagförslag om förbud mot att ha dessa djurslag på cirkus. Anledningen var att djurens naturliga beteende inte tillgodoses i cirkusmiljön.

- Med det här beslutet har Cirkus Scott till och med gått före regeringen som, ännu inte lyckats lägga fram något förslag om förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Ytterligare information

Djurens Rätts debattartikel på SVT Debatt från den 20 september: Direktör Bronett, hur vet du att dina elefanter inte misshandlas?

Debattartikel SVT Debatt den 5 juni: Låt elefanterna slippa cirkusmanegen i sommar. Debattartikeln skrevs av Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, artisterna Lili & Susie, programledaren Klara Zimmergren och konstnären Angelica Wik.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: