Djurens RĂ€tt
15 October 2013

Cirkus Scott lyssnar till kritiken - slutar med vilda djur

 Cirkus Scott beslut applÄderas av alla vi som lidit med elefanterna och sjölejonen. Cirkusmiljön Àr problematisk för alla djur, men sÀrskilt problemfylld Àr den för just de hÀr djuren. DÀrför Àr det hÀr ett mycket bra beslut, sÀger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens RÀtt.

Beslutet om att upphöra med vilda djur pÄ Cirkus Scott meddelades av cirkusdirektör Robert Bronett i radioprogrammet P4 Extra med Lotta Bromé den 15 oktober.

Elefanterna Sonja och Vana Mana, som under sommaren turnerat med Cirkus Scott, förekommer i en smygfilmad video dÀr man ser hur den elefanttrÀnare som i Är arbetat med Cirkus Scott slÄr djuren. Förutom avsaknaden av insyn i trÀningsmetoderna har Djurens RÀtt kritiserat de stÀndiga transporterna som djur pÄ cirkus utsÀtts för, och att djuren inte kan fÄ utlopp för sitt naturliga beteende i de tillfÀlliga inhÀgnaderna.

Djurskyddslagsutredningen, dÀr Djurens RÀtt satt med, föreslog för regeringen 2011 att elefanter och sjölejon ska förbjudas pÄ cirkus. I somras gick Sveriges veterinÀrförbund ut och uppmanade regeringen att snarast lÀgga fram ett lagförslag om förbud mot att ha dessa djurslag pÄ cirkus. Anledningen var att djurens naturliga beteende inte tillgodoses i cirkusmiljön.

- Med det hÀr beslutet har Cirkus Scott till och med gÄtt före regeringen som, Ànnu inte lyckats lÀgga fram nÄgot förslag om förbud mot elefanter och sjölejon pÄ cirkus, sÀger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens RÀtt.

Ytterligare information

Djurens RÀtts debattartikel pÄ SVT Debatt frÄn den 20 september: Direktör Bronett, hur vet du att dina elefanter inte misshandlas?

Debattartikel SVT Debatt den 5 juni: LÄt elefanterna slippa cirkusmanegen i sommar. Debattartikeln skrevs av Djurens RÀtt, Djurskyddet Sverige, artisterna Lili & Susie, programledaren Klara Zimmergren och konstnÀren Angelica Wik.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: