Djurens Rätt
04 January 2014

Cirkusar dåliga på djurskydd

En granskning som TV4 har gjort och som de publicerat idag visar att vid 32 av 43 inbesiktningar har länsstyrelsen hittat brister i djurhållningen. Djurens Rätt sammanställer sedan ett par år resultatet från inbesiktningarna, och här går det att se vilka anmärkningar som länsstyrelserna har gjort under de senaste två åren: www.djurensratt.se/cirkus/2013 ochwww.djurensratt.se/cirkus/2012.

Av de djurcirkusar som turnerar i Sverige i år har nästan alla fått anmärkningar någon gång under de fem senaste åren rapporter TV4, vilket överrensstämmer med Djurens Rätts siffror. Detta gäller också några av de största cirkusarna i Sverige, som Cirkus Scott, Cirkus Skratt, Cirkus Jack, Cirkus Maximum och Cirkus Madigan/Schollini.

Se inslaget i TV4: www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2518178

Särskilt utsatta på cirkusarna, enligt TV4, är vilda djur som elefanter och sjölejon. Och i djurskyddslagsutredningen ingick också ett förbud mot att hålla elefanter och sjölejon på cirkus. Men ännu har inte regeringen tagit ställning till utredningens förslag.

Djurens Rätt uppmanar alla att inte besök inte cirkusar med djur, och att uppmana andra att inte heller göra det. Cirkus är kul - men inte för djuren.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: