Djurens Rätt
12 June 2014

Cirkusar med elefanter inte längre välkomna till Oslo

Den norska organisationen NOAH har, med brett politiskt stöd, drivit igenom ett förbud mot elefanter på cirkus i Oslo. Ett likadant förbud finns sedan tidigare i Tromsø kommun.

Fler kommuner och politiska partier i Norge har efterlyst tydligare regler för hållning av elefanter på cirkus efter att kritiska röster har höjts mot djurhållningen under senare år. Den ansvariga myndigheten, Landbruks- og matdepartementet, uttalade sig i början mot ett nationellt förbud mot elefanter på cirkus – men nu har alltså Oslo gått före och infört ett lokalt.

"Vi är jätteglada gör det engagemang som Oslos lokalpolitiker har visat i denna fråga", säger Siri Martinsen från NOAH till norska NRK i en kommentar.

Idag finns en cirkus med elefanter i Norge - Cirkus Merano.

Även i Finland finns ett förbud mot elefanter på cirkus medan det fortfarande är tillåtet i Sverige, trots att ett förslag till förbud togs upp i den nu några år gamla djurskyddslagsutredningen.

Enligt de rapporter från länsstyrelserna som Djurens Rätt har begärt ut är det än så länge en cirkus i Sverige som har med sig elefanter i föreställningen – Cirkus Maximum. Sverige största cirkus, Cirkus Scott, beslutade under fjolåret att sluta använda vilda djur på sin cirkus.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: