Djurens Rätt
09 June 2015

Cirkuskampanj når nya höjder

Redan under det första dygnet nådde namninsamlingen mot vilda djur på cirkus över 25 000 underskrifter och kampanjen har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier.

- Vi räknade med att kampanjen skulle gå bra men det här är över förväntan. Vilda djur på cirkus är helt klart en fråga som engagerar svenska folket och nu hoppas vi att regeringen också lyssnar, säger Peter Nilsson, kampanjkoordinator på Djurens Rätt.

En färsk opinionsundersökning från Djurens Rätt/Demoskop visar att 7 av 10 svenskar inte tycker att det ska vara tillåtet att hålla vilda djur som elefanter och sjölejon på cirkus. Två tunga instanser i Sverige har kommit till samma slutsats, Sveriges Veterinärförbund och expertgruppen som år 2011 tog fram förslag till ny djurskyddslag. I förslaget rekommenderas ett förbud mot elefanter och sjölejon på grund av att dessa djurs naturliga beteende inte kan tillgodoses.

Cirkusmiljön i sig är ett problem för de flesta djur, men den är särskilt oacceptabel för vilda djur som elefanter och sjölejon som har stora behov att röra sig på land eller i vatten. När djur inte får utlopp för sina naturliga beteenden kan de utveckla beteendestörningar och må fysiskt och psykiskt dåligt.

Ett stort antal länder i världen har redan förbjudit vilda djur på cirkus, däribland Nederländerna, Storbritannien och flera latinamerikanska länder. Grekland, Cypern, Bolivia och Bosnien Hercegovina har förbjudit alla djur på cirkus.

- Nu när 60 000 personer har skrivit under vore det väldigt underligt om inte regeringen lyssnar. Vi har bett om en kommentar från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, men hittills verkar han inte tycka att det här är viktigt. Vi hoppas kunna övertala honom om att det är det, säger Stefan Persson på Newsner.

Kampanjen finns på www.intepåcirkus.se
Skriv på namninsamlingen påwww.djurensratt.se/intepacirkus/namninsamling

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: