Djurens Rätt
12 April 2017

City Gross slopar buräggen - fasas ut till 2018

Att hitta ägg från hönor i bur i en svensk livsmedelsbutik börjar bli svårt. Djurens Rätt noterar idag ännu en framgång i arbetet för en buräggsfri handel när dagligvarukedjan City Gross väljer bort buräggen från butikshyllan.

– City Gross beslut kommer att träda i kraft till påsken 2018 och det är precis tio år efter att vi inledde kampanjen för en buräggsfri handel. City Gross beslut är ett stort framsteg, inte bara för alla som engagerar sig för djurs rättigheter utan givetvis främst för alla de hönor som inte längre behöver leva sina liv i en bur, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

På Bergendahls Foods som äger City Gross, som omfattar 41 stormarknader, menar de att beslutet är en naturlig följd av ett flerårigt arbete för att öka andelen ägg från frigående och/eller KRAV-höns.

– Vi är tillsammans med våra leverantörer på väg att nå en nivå på tillgången av ägg från frigående svenska höns som motsvarar efterfrågan och väljer därmed bort ägg från burhöns, säger Annica Hansson Borg, miljö- och kvalitetschef på City Gross.

Sedan Djurens Rätt inledde arbetet med sin äggkampanj i Sverige 2008 har Coop, Hemköp, Lidl, Netto och Willys valt bort buräggen från de svenska butikshyllorna och nu ser vi en liknande utveckling i Europa och resten av världen. Genom samarbetet med Open Wing Alliance har måltidsföretagen Sodexo och Compass Group, samt flera hotellkedjor antagit nya policys mot burägg under 2016.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: