Djurens Rätt
22 September 2022

Danmark förbjuder hönsburar, när kommer Sverige agera?

Under de senaste åren har antalet hönor i bur minskat kraftigt i de nordiska länderna. Framförallt efter hårt informationsarbete från djurrätts - och djurskyddsorganisationer som Djurens Rätt och ställningstaganden hos livsmedelskedjorna. I Danmark hålls nu ungefär 13 % av hönorna i bur på bara sju äggfabriker, medan andelen är nere på 3 % i Sverige. Enligt Danmarks livsmedelsminister Rasmus Prehn (S) kommer de nuvarande burarna bli de sista, med en omställningsperiod för fabrikerna på 12 år. 

– Vi firar att hönornas frihet äntligen kommer upp på politikernas agenda i grannlandet! Men samtidigt är jag kritisk till den allt för långa omställningsperioden. Det innebär åtta generationer hönor som fortsatt ska sitta instängda i burar på en yta mindre än ett A4-papper. Det är inte acceptabelt! Här kan Danmark, och följaktligen också Sverige, bättre, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Sverige bör gå före EU

I EU kommer det troligtvis bli ett burförbud inom de närmsta åren med tanke på det framgångsrika medborgarinitiativet End the Cage Age. Djurens Rätt menar att Sverige borde gå före och vara en förebild för EU som kan lyftas när beslutet fattas. Det verkar dessutom finnas en majoritet för det i riksdagen.

– Ett burförbud har ett starkt stöd hos den svenska befolkningen. Sverige kan gå snabbt framåt genom att fatta ett förbud med en omställningsperiod fram till och med 2024. Det är dags att släppa burarna, avslutar Camilla Bergvall.

Djurens Rätt har arbetat under en lång tid för att få slut på hönor i bur både i Sverige och internationellt. Under 2021 kunde organisationen meddela att alla livsmedelskedjor slutar med försäljning av burägg efter dialog med Djurens Rätt, och att antalet hönor i bur därefter minskat kraftigt.  

Läs mer om hönorna i äggfabrikerna i Sverige.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: