Djurens Rätt
29 September 2021

Danmark‌ förlänger‌ minkfarmsförbud‌ - kommer‌ Sverige‌ följa‌ efter?‌

Innan november 2020 hade Danmark flest minkfarmer i hela världen. Eftersom minkar är mottagliga för SARS-CoV-2 spreds virusets snabbt bland de miljontals minkarna och riskerade folkhälsan. I ett nytt utlåtande från Statens Serum Institut, motsvarigheten till Sveriges Folkhälsomyndighet, fastställs att det fortsatt är en risk att ha minkfarmer i landet på grund av smittspridningen i samhället.

Utifrån utlåtandet gav den danska regeringen 28 september besked om att förbudet om att hålla minkar kommer förlängas för 2022, efter en kommande omröstning i parlamentet. En diskussion om permanent förbud mot minkfarmer kommer även ske under våren.

– Det finns inget annat alternativ än en omedelbar avveckling av samtliga minkfarmer. Om Danmark med så pass stor minkindustri kan, så kan också Sverige. Om inte för djurskyddet, så för smittskyddet. Djurens Rätt kommer fortsätta arbeta envist fram till att sista pälsdjursfarmen är stängd, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Sverige, med ca 25 minkfarmer kvar, har avelsförbud under 2021 för att minska riskerna för smittspridning. Den svenska minkindustrin hoppas på att få starta upp igen 2022, men underlaget från Danmark tyder på att Sverige också behöver ha fortsatta restriktioner för minkfarmerna.

Faktumet att en farm, som enbart hade avelsminkar kvar, fick in smittan i augusti tyder på att avelsförbudet inte var nog. Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt har i uppdrag att utreda riskerna och komma med förslag om restriktioner senast februari 2022, innan avelssäsongen. Ett besked om fortsatt avelsförbud kan komma tidigare.

Djurens Rätts arbete för minkarna

  • Den senaste tiden har Djurens Rätt varit med och påverkat den nya djurskyddslagen för att utreda minkfarmers laglighet, och har innan dess arbetat för införandet av restriktioner som ledde till avvecklingen av pälsdjursuppfödning av rävar och chinchillor. I mars 2019 lämnade Djurens Rätt över mer än 100 000 namnunderskrifter för ett förbud till dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson. Under 2021 är avel av minkar förbjudet i Sverige på grund av SARS-Cov-2. Nu pågår arbetet för att förbudet ska förlängas och att alla minkfarmer ska läggas ned.
  • Vi driver kampanjer för att informera allmänheten om situationen för minkarna i pälsindustrin.
  • Vi arbetar globalt tillsammans med andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer. Tillsammans arbetar vi för en pälsfri värld. En del av detta samarbete är pälsfria listan där du som konsument kan se vilka företag som har antagit en pälsfri policy.
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: