Djurens Rätt
13 October 2014

Danmark kan komma att förbjuda djursex

På initiativ från Danmarks jordbruksminister Dan Jørgensen så kan det från nästa år bli förbjudet att utsätta hundar, grisar, kor, får och andra djur för sexuella övergrepp i Danmark.

Så sent som i augusti skrev nättidningen Vice ett reportage om att hur Danmark har blivit ett land där sexuella övergrepp på djur ökar i omfattning efter det har förbjudits i länder som Tyskland, Norge och Sverige – förbudet i Sverige trädde i kraft den 1 april 2014. Det har också spridits artiklar på nätet om "djurbordeller" i Danmark. Efter nyår kan detta komma att stoppas.

Det är tidningen Ekstra Bladet som var först med nyheten att Danmarks "fødevareminister" Dan Jørgensen driver på en lagändring inspirerad av lagstiftningen i Sverige, som skulle göra alla sexuella handlingar med djur förbjudna. I ryggen har han bland annat en opinionsundersökning som visar att 76 procent av danskarna är för ett sådant förbud.

Mot lagförslaget finns röster i det danska Folketinget, som menar att dagens danska lagstiftning är tillräcklig, där lidande som är förbjudet, inte handlingen i sig (på samma sätt som det var i Sverige innan den nya lagstiftningen trädde i kraft).

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: