Djurens Rätt
01 December 2020

Danmark på väg att förbjuda hönsburar efter ministerns löfte

Förslaget som röstades ner i folketinget den 26 november lades av partiet Enhedslisten och fick inte stöd av den danska regeringen med motiveringen att utfasningsperioden till år 2022 var för kort. Men strax efter omröstningen skickade jordbruksminister Rasmus Prehn ut ett pressmeddelande där han gjort det tydligt att burarna ska bort.

– Djurvälfärden måste höjas så att hönorna kan ströbada och få sträcka ut vingar, men det måste ske i ett tempo som gör att lantbrukarna kan ställa om verksamheten, sa Rasmus Prehn i pressmeddelandet.

Rasmus Prehn ersatte för en dryg vecka sedan Mogens Jensen som dansk jordbruksminister. Jensen fick avgå efter regeringens beslut att massavliva danska minkar, ett beslut som visade sig sakna stöd i lagen. Massavlivningen har därefter återupptagits, men Jensen fick trots det lämna sitt uppdrag.

Löftet från den danska jordbruksministern applåderas av danska organisationer liksom av Djurens Rätt, som också varnar för att Sverige halkar efter när Danmark nu ser ut att gå före Sverige på ännu ett angeläget djurskyddsområde.

– När Rasmus Prehns löfte blir verklighet så kommer det förändra livet för tusentals danska hönor. Vi hoppas att det här inspirerar Sveriges motsvarighet, Jennie Nilsson, att följa efter. Det är dags för Sverige och svenska politiker, som så gärna skryter om våra starka djurskyddsregler, att steppa upp sitt djurskyddsarbete. De svenska hönsburarna borde ha varit borta för länge sedan, säger Camilla Bergvall, Djurens Rätts förbundsordförande.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: