Djurens Rätt
03 June 2016

Danmark skärper straffen för djurplågeri

Detta innebär att maximistraffet för djurplågeri fördubblats från ett år till två års fängelse. Dessutom blir också bötesbeloppen betydligt högre. Till exempel gav det tidigare böter på 5000 kronor första gången som en privatperson utfört en "grov oförsvarlig behandling av djur” och nu höjs böterna till 10 000 kronor.

Böteslappen för företagare som bötesstraffas dubbleras den också. För grov vanskötsel landar boten på 20 000 kronor efter den första juli, i stället för de tidigare 10 000 kr.

– Alla har en skyldighet att ta hand om djur som införskaffas, oavsett om djuren bor i ett stall eller i ditt vardagsrum, säger miljö- och livsmedelsministern Esben Lunde Larsen till Ekstrabladet.

– Det ska stå alldeles klart att vi inte tolererar att djur vanvårdas.

Lagändringen träder ikraft redan den 1 juli 2016.

Källa: Ekstrabladet

Djur är extra utsatta i en situation när brott begås mot dem, eftersom de befinner sig i en beroendeställning, och har få möjligheter att protestera. Djurens Rätt tycker djur har rätt till rättvisa och att djur i lagstiftningen ska ses som varelser med individuella rättigheter. Idag betraktas djur rent juridiskt som saker.

Här kan du läsa mer om djur och juridik

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: