Djurens Rätt
17 March 2021

Därför ska du inte köpa aktier hos Linas Matkasse

Nu går det att anmäla intresse för aktier i Linas Matkasse. Företaget gjorde under 2020 ett superår då coronapandemin gjorde att allt fler valt att beställa hem färdiga matkassar. När företaget nu börsintroduceras värderas det till 760 miljoner kronor.

Att det går bra för Linas Matkasse råder det inga tvivel om men det går däremot inte lika bra för deras ansvarstagande när det gäller djurvälfärd.

De blev tidigare i år bottenrankade i Djurens Rätts rapport om de olika matkassarnas krav på djurvälfärd för kycklingar. Matkassarna Matkomfort, Marley Spoon, Veckansmiddag, GI-boxen och Årstiderna har redan bestämt sig för att ta mer ansvar för kycklingarna genom att jobba med European Chicken Commitment, inklusive det viktiga kravet om att ge kycklingarna tillgång till utevistelse.

Linas Matkasse har sedan rapporten släpptes antagit vissa delar av ECC men har ännu inte tagit med i sin policy att minst 20 % av kycklingarna som de köper in ska ha möjlighet till utevistelse, senast år 2026.

Den som vill stödja ett företag som jobbar för att förbättra för kycklingarna, snarare än tvärtom, gör bäst i att lägga sina pengar någon annanstans.

ECC är välfärdskriterier för kycklingar

European Chicken Commitment (ECC) är ett sätt att ställa nya minimikrav för de djur som är flest och som har det allra sämst, kycklingarna. Genom att företag tar med dessa kriterier i sina inköp säger de exempelvis NEJ till turbokycklingar som växer så pass snabbt att de får ont i kroppen och JA till mer plats i stallarna och utökade möjligheter till naturligt beteende. I länder där djurvälfärd är extra viktigt för konsumenter, till exempel i Sverige, finns även utevistelse med som ett krav.

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: