Djurens Rätt
29 August 2016

Delfinariet i Finland har stängt sina dörrar för gott

Särkänniemi i Tammerfors var Finlands enda delfinarium. Natten till söndagen förflyttades delfinerna Veera, Delfi, Leevi och Eevertti bort från delfinariet.  I 30 år har delfinariet utnyttjat djuren i vinstsyfte men nu stängs delfinariets dörrar för gott.

Den dåliga nyheten i sammanhanget är att delfinerna överlämnats till Attica Zoological Park i Grekland. Därmed har Särkänniemi ökat delfinmängden i Grekland med 50 % och försvårat den process som pågår för ett delfinarieförbud i Grekland. Förhållandena i Attica har starkt kritiserats bland annat för att delfinerna inte får tillräckligt mat och vård och att utebassängen inte ger tillräckligt med skydd för den gassande solen. Senast i år har en delfin dött i Attica.

- Vi hade önskat att Särkänniemi tagit sitt ansvar fullt ut och satsat på att utveckla ett skyddsområde för delfiner i Medelhavet. Det är positivt att det nu finns ett delfinarium färre i Europa men sorgligt nog kan exploateringen av Veera, Delfi, Leevi och Eevertti genom den här åtgärden fortsätta, säger Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: