Djurens Rätt
10 February 2016

Delfinen Dart det femte dödsfallet på åtta månader på SeaWorld

Nöjesparken SeaWorld meddelade i lördags (den 6 februari) att den 12-årige delfinen, av arten stillahavsvitsiding, Dart dött på deras anläggning i San Antonio. Han blev därmed det femte djuret som dog på någon av Sea Worlds anläggningar under de senaste åtta månaderna, och det fjärde djuret som dött på deras anläggning i San Antonio sedan i juli förra året.

I juli förra året dog en tre veckor gammal vitval, i november dog den 2-åringa vitvalen Stella, i december dog den 18-åriga späckhuggaren Unna (späckhuggare i det vilda blir i genomsnitt 50 år gamla) och för ungefär en månad sedan dog delfinen Betsy på anläggningen i Orlando.

Dart dog 12 år gammal, men i det vilda blir stillahavsvitsidingar vanligtvis upp mot 40 år gamla.

SeaWorlds hållning av främst späckhuggare och delfiner har kritiserats av djurorganisationer under lång tid. I november gick företaget ut med att de slutar med späckhuggarshower på sin anläggning i San Diego, men det har ifrågasatts hur mycket beslutet kommer att betyda i praktiken.

Djurrättsorganisationer PETA publicerade i augusti också ett uttalande från en veterinär som menade att delfinerna på SeaWorld anläggning i Orlando led av infektionssjukdomar.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: