Djurens Rätt
15 June 2016

Delfiner på amerikanskt akvarium flyttas till fristad

Det är akvariet National Aquarium i Maryland i USA, som varje år har 1,3 miljoner besökare, som har tagit det historiska beslutet att stänga ner sin hållning av delfiner och flytta de åtta som finns på akvariet idag till en fristad i öppet vatten. Flytten ska vara genomförd till år 2020.

Fristaden är den första i USA, och troligen den första i världen, där delfinerna förvisso kommer att fortsätta skötas om av människor och inte vara fria att simma vart de vill men ändå leva i en mer naturlig miljö för delfiner.

Beslutet kommer efter flera år av protester mot akvariets delfinhållning och en ökad medvetenhet om problematiken med att hålla delfiner i fångenskap. Två platser, en utanför Florida och en annan i Karibien, övervägs nu som plats för fristaden.

– Vi vet idag mer om delfiner och deras behov och National Aquarium är i en unik position att använda den kunskapen till att bidra till mer positiv förändring, sa akvariets VD John Racanelli till tidningen Baltimore Sun.

Anläggningen där delfinerna kommer att hållas ska vara utomhus i saltvatten, i närheten till ett område där delfiner också lever i det vilda. Ambitionen är att området där de ska hållas ska vara betydligt större än de bassänger där de hålls idag och vara en del av öppet vatten så att delfinerna får stimulans av vattenväxter och fiskar.

En rehabilitering till ett liv helt i det vilda vore förstås det bästa alternativet, men som ett steg på vägen är detta ett historiskt beslut, för även om delfinerna fortfarande kommer att hållas och hantera av människor så är detta det näst bästa alternativet. Något för svenska Kolmården att inspireras av och ta efter!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: