Djurens Rätt
18 January 2019

Delicato slopar buräggen - ett beslut som tas av allt fler företag

Delicato har tagit beslutet att helt övergå till ägg från frigående hönor. I dagsläget kan det vara blandat ursprung i leveranserna men från och med 2021 så kommer det säkerställas att 100% av äggråvaran kommer från frigående hönor, säger Linn Oldemar kvalitet- och hållbarhetschef på Delicato.

2019 har bara börjat men redan har en rad företag tagit beslut om att skippa ägg från hönor i bur, till exempel Pågen och ÖoB. Djurens Rätt jobbar med frågan kontinuerligt.

– I och med beslut som Delicatos kan vi verkligen visa på att burhållning av djur inte är något som tillhör framtiden. Vi hoppas att fler företag följer i deras fotspår, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Under 2018 nådde Djurens Rätt en viktig milstolpe i arbetet för hönorna då siffran för antalet hönor som hålls i bur, för första gången i modern tid, hamnade under en miljon. Sedan Djurens Rätt började arbeta med buräggsfrågan för tio år sedan har andelen hönor som lever i bur minskat från 40 % till 10,9 %.

Det är positiva siffror men det måste ner på 0 %, säger Nathalie Söderström.

Djurens Rätt informerar löpande företag om vilka förhållanden som djuren i livsmedelsindustrin lever under och vad vilka beslut företag kan fatta som bidrar till en mer djurvänlig värld.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: