Djurens Rätt
11 January 2018

”Det behövs en etisk diskussion om svenska djurparker”

Att friska djur, många av dem fortfarande ungar, dödas är något som ingår i den ordinarie verksamheten på svenska djurparker. Igår rapporterade SVT Nyheter om hur 9 av 13 lejonungar som fötts på djurparken under de senaste sex åren också har dödats av djurparken.

Igår kväll debatterades djurparkernas dödande av friska djur i SVT:s Aktuellt mellan Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom och Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken.

Här kan du se diskussionen i efterhand (inslaget börjar 18 minuter in i sändningen, debatten inleds 21 minuter in).

I diskussionen framhöll Camilla Björkbom att det i Sverige saknas en diskussion om det är etiskt rätt att avliva djurungar som först används som publikmagneter, men att djurparkerna därefter inte är beredda att ta ansvar för dem.

– Ni pratar om ”överskottsdjur” och djur som inte passar in i ”kollektionen”, där behövs det en etisk diskussion.

I en intervju i SVT berättar Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund att det finns andra möjligheter, något som har börjat märkas på flera djurparker i Europa.

– Man kastrerar eller ger p-piller till djuren så att de inte får lika många ungar. Man separerar han- och hondjuren när det är den säsong då parningarna brukar ske. Och så har man en plan i förväg för hur man ska hantera de ungar som kommer och inte försöker lösa det efteråt. Så visst finns det vägar att tänka nytt här och det tror jag att man måste göra även i den svenska djurparksbranschen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: