Djurens Rätt
30 January 2014

Det finns ingen övergripande kontroll av Sveriges minkfarmer

När det gäller kor och grisar så ska alla platser som håller sådana djur anmälas till Jordbruksverket. Något sådant krav finns dock ej för minkar och trots att alla farmer behöver ansöka om tillstånd hos respektive länsstyrelse så verkar det inte vara någon som har full koll på minkfarmerna.

Tidningen Landets Fria fortsätter att granska svensk minkuppfödning och i en rundringning som gjorts i Blekinge län framkommer det att länsstyrelsen inte kan ange ett exakt antal när det gäller hur många farmer som faktiskt finns i länet. Detta trots att det är länsstyrelsen som utförs djurskyddskontrollerna på farmerna.

Efter Djurrättsalliansens granskningar av Sveriges minkfarmer 2010 ökade antalet kontroller. Under 2010 och 2011 gjordes 51 respektive 59 inspektioner. Men djurskyddskontrollerna av minkar i Blekinge är fortfarande för få. Djurrättsalliansens Malin Gustavsson berättar för Landets Fria att hon har fått guida djurskyddsinspektörer fram till vissa farmer som dittills varit okända för dem.

Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket säger att det enligt föreskrifterna ska finnas register över kontrollobjekten men att det samtidigt bara finns ett visst antal resurser och att länsstyrelserna måste prioritera sin verksamhet. I slutändan är det regeringen som har kontrollen över länsstyrelserna och Malin Gustavsson tror inte att länsstyrelsens resurser är det som avgör minkarnas framtida situation utan att detta är en politisk fråga.

Läs också gärna gårdagens artikel om hur valet kan påverka pälsuppfödningen.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: