Djurens Rätt
27 November 2020

Det finns ingen tid att förlora – stäng landets minkfarmar

Att vi i Sverige har ett gott självförtroende när det kommer till djurskydd är inget nytt. Både bransch och politiker brukar högbröstade hävda att Sveriges djurskydd är bland de bästa i världen men i själva verket så svärtar minkfarmningen ner ryktet om Sverige. Många länder är på god väg eller har redan lämnat den oetiska och ohållbara pälsdjursindustrin bakom sig, men majoriteten av de svenska politikerna verkar närmast oförmögna att agera.

Nu i november avlivas alla minkar i vårt grannland Danmark. I kampen mot spridningen av coronaviruset finns ingen tid att förlora. Dessutom är det strikta krav på att ingen päls från smittade djur får säljas. I Sverige höjs allt fler röster för att den svenska minkfarmningen måste gå samma väg men agerandet från våra makthavare låter vänta på sig och många undrar helt enkelt varför.
...

Hela samhället mobiliseras just nu för att hjälpas åt att minska smittspridningen och vända den negativa trenden. Om inte djurskyddet i sig är tillräckligt för att agera, vad är regering och riksdag då beredda på att minkfarmarna ska få kosta samhället i och med riskerna för spridning av muterade corona-virus? Att inte agera mot minkfarmningen är ett högriskspel med mycket att förlora och väldigt lite att vinna. Vi har cirka 37 minkfarmar i Sverige i dag, som genererar färre än 100 arbetstillfällen. Hur många förlorade arbetstillfällen i till exempel restaurangbranschen är minkfarmarna värda?

Ge Sveriges minkfarmare ett omställningsstöd och avveckla minkfarmarna nu. Vad väntar regeringen på? 

Läs hela debattartikeln på dagenssamhalle.se!

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: