Djurens Rätt
08 September 2014

Djupdykning i Djurens val: Djur i pälsindustrinDjupdykning i Djurens val: Djur i pälsindustrin

I Djurens Rätts tidning nummer 1 från 1995 skrev vi om hur ett italienskt pälsförbund stoppats från att använda reklam med texter som "Päls är naturlig" och "Jag respekterar naturen". Den italienska reklammyndigheten ansåg att varken pälsdjurfarmning eller fångst av vilda pälsdjur kan anses vara tecken på respekt för naturen.

Redan 1995 hade pälsfrågan drivits länge av Djurens Rätt. 2001 upphörde rävfarmning i Sverige på grund av skärpta regler och så sent som i år stängde den sista chinchillafarmen i Sverige. Men om vissa framsteg har nåtts så fortsätter kampanjerna än idag. Över en miljon minkar föds upp och dödas på omkring 70 pälsdjursfarmer runt om i Sverige varje år. Detta trots att en färsk opinionsundersökning visar att 8 av 10 svenskar är emot minkfarmning.

2006 kunde pälsdjursfarmningen i Sverige fått sitt slut då sittande socialdemokratiska regeringen tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade igenom en proposition om ökade krav på minkfarmerna. I praktiken skulle detta inneburit slutet för minkuppfödningen i Sverige. Men tyvärr så valde den borgerliga alliansen att efter valsegern rösta ner proposition.

Trend mot avveckling i Europa

Vi har under de senaste åren märkt av en tydlig trend i Europa där allt fler länder förbjuder pälsdjursfarmning. Här utmärker sig exempelvis Storbritannien, Bosnien- Hercegovina, Kroatien, Slovenien och Österrike där det beslutats om förbud. Samtidigt visar en rapport från The Association for the Protection of Fur-Bearing Animals att många djur fortfarande dödas på pälsdjursfarmer i Europa, USA och Kanada. Rapporten innehöll, förutom information om antalet pälsdjurfarmer inom områdena, de chockerande siffror att 26 miljoner minkar dödas för sin päls i Europa varje år.

Efterfrågan på päls styrs till del av olika modetrender, men Djurens Rätt har alltid arbetat aktivt för att informera butiker och allmänheten om var pälsarna kommer ifrån och det lidande som industrin för med sig. Genom ökad kunskap har fler och fler stora butikskedjor tagit avstånd från pälsprodukter och plockat bort pälsen från sitt sortiment. Arbetet med pälsfrihandeln blir viktigare och viktigare för Djurens Rätt och det är glädjande att vissa av kedjorna aktivt tagit ställning mot päls. På Djurens Rätts pälsfria lista samlas alla namn på dessa kedjor och butiker. Vi har kunnat konstatera att konsumenters möjlighet att påverka är större än vi tror, och uppmanar alltid allmänheten att kontakta butiker/företag/designers som använder riktig päls.

Politiska krav

Djurens Rätts krav är enkelt men rakt, all pälsdjursfarmningen i Sverige ska avvecklas.

Lär mer om pälsdjursfarmning här: www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-palsindustrin.

Delta i vår kampanj för en avveckling av minkfarmerna:www.djurensratt.se/min-rost-for-minkarna.

Se vad riksdagspartierna svarade på frågor om pälsdjursfarmning i enkätundersökningen som Djurens Rätt genomförde under våren 2014:www.djurensratt.se/riksdagsval2014/partisvaren/djur-i-palsindustrin.

Dela: