Djurens Rätt
27 June 2022

”Djur är INTE underhållning”

Varför slutade ni med djur?
– Den största anledningen är att jag under min uppväxt kommit djur väldigt nära, då jag alltid haft djur omkring mig. Jag är uppvuxen på cirkusen och sen när jag väl började jobba själv kände jag att vi inte kunde ge djuren det som krävdes, när vi hela tiden var ute på resande fot. Djur är inte underhållning, så det kändes inte rätt till slut. När jag sen blev allt äldre började jag inse saker som jag inte tyckte var okej. Och i samband med det fick jag andra visioner för hur cirkusen ska se ut, och det innefattade inte djur. En annan stor anledning är att publiken har helt andra krav i dag än tidigare, de vill inte längre se djur användas i underhållningssyfte.

Och ni fattade beslutet efter dialog med Djurens Rätt.
– Jag gick in på Djurens Rätts kontor i Stockholm en dag och blev väldigt vänligt bemött! Jag brukar säga ”cirkus är en konst och en kultur, inte en djuruppvisning”. Det citatet tog jag med mig när jag kontaktade Djurens Rätt och i det står vi enade. Jag la snabbt märke till att Djurens Rätt inte ville skada Brazil Jacks varumärke eller konstformen i sig. Därför valde vi då att gå ut med beskedet om att Brazil Jack blir djurfria tillsammans med Djurens Rätt. Och vi hade en
enorm succé under det första året som djurfria!

Har någon blivit sur över att ni inte har djur?
– Ingen har blivit sur, förutom förmodligen de andra cirkusarna. Vi har fått lite kritik från andra cirkusar och folk i branschen som säger att vi inte är en riktig cirkus, trots att vi nästan är en av världens äldsta turnerande cirkusar.
Men de får tycka som de vill, det intresserar inte mig. För mig är publiken viktigast och att djuren får ha det bra!

Finns det ett ökande ifrågasättande av djur som underhållning i cirkusvärlden?
– Jag tror att andra cirkusar har kvar djur för att det är mindre kostsamt att ha djur än att ha fler människor på turnén som ska ha lön. Djur kostar ju inget förutom foder, vatten och stall. Det kostar mycket mer för oss att vara djurfria, men det får vi tillbaka i form av publiken och att vi ständigt hör hejarop och kommentarer i sociala medier där folk tackar oss för att vi är djurfria.

Vad krävs för att fler ska sluta se djur som underhållning, tror du?
– Jag tror att vi i mångt och mycket redan är där. Däremot om vi tittar till Sverige så ligger vi långt efter i jämförelse med andra länder. Flera länder har infört ett förbud mot djur på cirkus. För att få slut på djur på cirkus tror jag därför att Sverige måste införa en lagstiftning där det är förbjudet att använda djur på cirkus helt och hållet.

Nu är ni tillbaka på turné efter pandemin. Vad kan besökarna förvänta sig?
– Jag vill ge publiken en riktig wow-upplevelse! Publiken ska gå härifrån och vara chockade av föreställningen.

Detta är en intervju med Trolle Rhodin från en artikel i Tidningen Djurens Rätt nr. 2/2022.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: