Djurens Rätt
28 May 2020

Djur kan avlivas efter brist på narkos – samtidigt används narkosen till skönhetsoperationer

– Det är oacceptabelt att kosmetisk plastikkirurgi i praktiken tillåts gå före veterinärmedicinsk vård. Självklart måste alla områden hjälpas åt under den läkemedelsbrist som nu råder och att prioritera kosmetiska ingrepp före vård av djur känns inte rimligt, säger Anna Harenius, etolog på Djurens Rätt.

I en skrivelse har Sveriges Veterinärförbund uttryckt kritik mot rekommendationen att veterinär ska vara återhållsamma med narkosläkemedlet propofol - som behövs i stora kvantiteter inom akutsjukvården just nu – samtidigt som samma narkosläkemedel fortsätter användas inom kosmetisk plastikkirurgi på människor utan medicinska behov.

”Är det rimligt att planerad kirurgi i form av skönhets-/ estetiskt plastikkirurgiska ingrepp där propofol förbrukas till friska människor ska vara tillåtna i ett läge som detta när intensivvårdsavdelningarna kämpar med svåra prioriteringar och vi som veterinärer av djurskyddsskäl kan tvingas avliva djur istället för att fortgå med procedurer där narkos krävs?”, skriver Sveriges Veterinärförbund på sin webbplats.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: