Djurens Rätt
26 August 2021

Djur på djurfristad flygs ut från Afghanistan

Efter diskussioner om tillstånd gav till slut Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace grönt ljus för evakuering av organisationen Nowzad - och dess katter, hundar och personal - från Afghanistan.

Nowzad grundades av britten Paul "Pen" Farthing år 2006 efter att han räddat en hund i staden Nowzad i Afghanistan. Sedan talibanernas maktövertagande har Pen Farthing och djurfristaden försökt få tillstånd att lämna Afghanistan med djuren. Till slut gav Storbritanniens försvarsminister tillstånd för transporten.

Transporten skulle ske torsdagen 26 augusti men under förmiddagen rapporterar organisationen hur konvojen med 173 djur har stoppats på väg till flygplatsen.

I media har transporten kritiserats för att evakuera djur istället för människor från Afghanistan, men Pen Farthing har varit tydlig med att djuren transporteras i delar av flygplanet där människor inte kan vara. Det privatfinansierade flygplanet innebär därmed en möjlighet för fler personer att evakueras från Afghanistan.

Uppdatering 27 augusti

Konvojen med djuren kom under gårdagen fram till flygplatsen men nekades tillstånd att flyga ut ur landet. Djuren, och personalen, är nu tillbaka på djurfristaden. Ingen skadades i den attack som under gårdagen skedde på flygplatsen i Kabul.

Uppdatering 28 augusti

Ett brittiskt plan landade under lördagseftermiddagen i Kabul för att evakuera Pen Farthing och 200 omhändertagna hundar och katter från Afghanistan till Storbritannien, det rapporterar Sky News.

Farthing och djuren ska befinna sig på flygplatsen just nu (kl. 21).

Däremot är Pen Farthing den ende från Nowzad som får lämnat landet då övriga som arbetar för organisationen inte fått tillstånd till detta.

Uppdatering 30 augusti

Nowzad skriver på sin Facebooksida att grundaren Pen Farthing och de djur som organisationen har tagit hand om nu har landat i Storbritannien och mår bra. Djuren kommer att placeras i karantän innan de kan bli aktuellt att placera ut dem i nya hem. Organisationen fortsätter arbeta för att den personal som arbetade på djurfristaden i Afghanistan ska få följa efter.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: