Djurens Rätt
15 November 2018

Djurens känslor – och vår känsla för djur

Känslan för djur en förmåga som enligt Per Jensen är nedärvd i alla då vi delat tillvaron med djur så länge vi har funnits på jorden. Och vi som känner en katt eller hund vet såklart att de har känslor och personlighet. Men de flesta andra djur träffar vi bara som inplastade köttbitar. Jensens ambition är att alla som äter djur ska känna till mer om dem, men ger i boken i övrigt inga pekpinnar och låter djurens upplevelser tala för sig själva.

Forskningen har en gång för alla slagit fast att vår upplevelsevärld inte skiljer sig så mycket från andra djurs. Myter om djur som dumma avlivas effektivt. Per Jensen hjälper oss att se och förstå djuren som de är, nämligen individer som är ganska lika oss. En del är extroverta och andra är blyga. De kan minnas individer som kanske sålts vidare eller gått till slakt och de kan längta.

En ko kan längta efter den kalv som har tagits ifrån henne vid födseln. En hönas längtan efter en högt sittande pinne att få sluta fötterna om kan vara starkare än något du och jag kan föreställa oss. Han beskriver gripande en suggans hängivelse när hon bygger bo åt sig och kultingarna, vilket står i skarp kontrast till verkligheten för alla miljoner grisar i grisindustrin.

Kan djur känna sorg? Definitiva forskningssresultat saknas men Per Jensen ställer en avgörande fråga: varför skulle känslan av sorg ha uppstått plötsligt under evolutionen och bara just hos vår egen art?

Tänk om vi kunde uppskatta och respektera djuren för vad de är i sig själva. Det går att fråga sig varför vi människor är så pigga på att nedvärdera djurs förmågor, samma förmågor som vi samtidigt tar för givna hos oss själva. Att betrakta djuren som individer och möta dem med medkänsla och nyfikenhet är den kanske viktigaste uppmaningen i boken.

Och vetskapen om att hönor upplever ångest och stress bara vid åsynen av att se sina flockkamrater hängas upp i fötterna på väg till slakt, och att grisar möter sitt öde i ett uppstressat och panikartat tillstånd är svåra att värja sig mot. Liksom hur ett tillsynes oskyldigt fläktsystem riskerar göra så att griskultingen inte hör sin mammas så viktiga grymtningar är ack så hjärtskärande insikt.

Den här boken med sina vackra bilder och gripande innehåll kan vara årets mest angelägna. Ge bort den i julklapp, be att den används i skolan, använd den som referens för insändare och debattartiklar. Med sina insikter om djurens känslor, förmågor och behov är "Djurens känslor – och vår känsla för djur" av Per Jensen ett upprop för en förändrad matproduktion.

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: