Djurens Rätt
18 June 2020

Djurens Rätt bidrog till att rädda 80 000 djur från kemikalietester

Enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH måste företag visa att de kemikalier de framställer är säkra för människor. I många fall innebär detta krav på djurförsök, men innan djurförsöken genomförs måste en ansökan skickas in till Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) för godkännande.

Ansökningarna är offentliga i 45 dagar och i flera år har Djurens Rätt och andra medlemsorganisationer i European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), rekryterat toxikologiexperter för att granska ansökningarna. I flera fall har de kommit fram till att djurförsöken inte var nödvändiga för att uppfylla lagkraven. Totalt har våra experter granskat och kommenterat på 540 ansökningar, och haft påverkan i 76 fall, vilket sammanlagt besparat 80 000 djur onödigt lidande i kemikalietester.

– Det här är ett jätteviktigt arbete som påverkar tiotusentals djurs liv och vi är väldigt glada över att vara en del av detta. Att så många djurförsök också vid granskning visar sig vara onödiga lyfter vikten av en snabbare övergång till djurfria metoder, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: