Djurens Rätt
27 April 2021

Djurens Rätt granskar företagen bakom färdigrätterna - vilka tar ansvar för kycklingarna?

I Djurens Rätts rapport Färdigmat - vilka företag tar ansvar? granskas några av de största färdigmatstillverkarna vars rätter går att hitta i livsmedelsbutiker runt om i landet. Precis som i rapporten om matkasseföretag som släpptes tidigare i år granskas djurvälfärden för kycklingarna kopplat till de välfärdskriterier som går under namnet European Chicken Commitment (ECC).

Företagen Dafgårds och Picard hamnar i toppen av rapporten.

– Djuromsorg är en väldigt viktig fråga för oss. Vi arbetar långsiktigt med att förbättra för djurens tillvaro och genom att ansluta till ECC ser vi till att ytterligare uppmärksamma och öka djuromsorgen för kycklingarna, säger Magnus Dafgård, vice VD på Dafgårds, om deras beslut att arbeta med ECC.

Carolines Kök - ett av företagen som inte tar ansvar

Trots att företag utger sig för att värna om djuren är det i många fall tomma ord, och ett exempel på det är Carolines Kök som ägs av det finska företaget Snellman AB, ett av företagen som är bottenrankade i rapporten.

– På sin hemsida skriver Carolines Kök mycket om djurvälfärd. När det kommer till kycklingarna hävdar de att de haft gott om plats i stallarna. Om det är så att företaget köper svensk konventionell kyckling, innebär det att kycklingarna haft mindre plats än hönor som tvingas leva i burar. Det är oroande att företag missleder konsumenter på det här sättet och det visar på behovet av våra rapporter, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens Rätt.

Förutom Carolines Kök hamnar även Lantmännens varumärke Gooh! och Pure, som är en del av Tops Food, i botten av rapporten.

Nora Ullman

Nora Ullman

Specialist Företagsrelationer
Dela: