Djurens Rätt
04 September 2018

Djurens Rätt granskar Liberalerna

Svaren om en obligatorisk klimatmärkning för kött och konstaterandet att köttkonsumtionen måste minska, tillsammans med positiva svar på frågan om utevistelse för grisar, kycklingar och hönor samt konstaterandet att fler insatser på EU-nivå  är nödvändiga för djurskyddet gav Liberalerna flest poäng av allianspartierna i Djurens Rätts enkät inför valet 2018.

Topplaceringen, och bedömningen att Liberalerna är det alliansparti som oftast prioriterar djurfrågorna, är hedrande. Men fortfarande finns utvecklingspotential – både i relation till övriga icke-allianspartier samt i andra frågor som Djurens Rätt bedömer vara prioriterade på djurområdet kommande mandatperiod.

Partiet har i Birgitta Ohlsson haft en politiker som varit drivande i djurfrågor, och som i samband med omröstningen om den nya djurskyddslagen tidigare i år röstade mot sitt parti i frågan om ett förbud mot pälsdjursfarmning i Sverige. Efter valet lämnar Birgitta Ohlsson - som i riksdagen bland annat motionerat om minkars rätt till naturligt beteende och ett förbud mot vilda djur på cirkus - enligt egen uppgift partipolitiken .

Det är därmed dags för fler starka liberala röster för djuren att kliva fram bredvid Lars Tysklind, partiets nuvarande talesperson för miljö-, klimat- och jordbruksfrågor. 

Djurens Rätts granskning av partier och djurpolitiken hittar du här

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: