Djurens Rätt
05 September 2018

Djurens Rätt granskar Vänsterpartiet

Att Vänsterpartiet placerar sig i topp, trots att djurfrågor egentligen inte lyfts fram som en prioriterade fråga för partiet, är mycket tack vare den i djurfrågor engagerade riksdagsledamoten Jens Holm, som är den som i riksdagsarbetet ofta för djurens talan för partiets räkning. 

Vänsterpartiet har under mandatperioden både haft rollen som oppositionsparti där de kunnat ha mer långtgående förslag, och samtidigt kunnat få igenom djurvänliga satsningar genom sitt budgetsamarbete med regeringen.

Vänsterpartiet det parti som har uppfyllt flest av sina vallöften i djurfrågor efter riksdagsvalet 2014. Också i Djurens Rätts enkät om vad partierna vill åstadkomma under kommande mandatperiod får Vänsterpartiet full pott utifrån sina svar, som i samtliga fall ligger i linje med vad Djurens Rätt anser behöver göras på respektive område. Detta gäller bland annat en avveckling av Sverige pälsdjursfarmer, minskad köttkonsumtion och alternativ till djurförsök.

Vänsterpartiet är det enda parti som lagt förslag om utevistelse för grisar, liksom att de har varit aktiva i närliggande frågor om djurskydd för grisar, liksom det enda parti varit aktiva i att föreslå positiv lista för sällskapsdjur. Genomgående höga betyg alltså, något att leva upp till under kommande mandatperiod för de som röster på partiet utifrån att de räknar med att det kommer fortsätta var en drivande röst bakom politik förändring för djuren.

Djurens Rätts granskning av partier och djurpolitiken hittar du här

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: