Djurens Rätt
07 March 2023

Djurens Rätt i öppet brev: Ta frågan om fyrverkeriers skadeverkningar på allvar!

Djurens Rätt har tillsammans med åtta andra organisationer skrivit ett öppet brev till försvarsutskottet i riksdagen. Tillsammans uppmanar vi riksdagens ledamöter att ta frågan på allvar och arbeta vidare med de motioner som inkommit om strikt reglering för privatpersoners användning av fyrverkerier.

Fyrverkerier orsakar varje år olyckor där människor och djur skadas fysiskt och psykiskt. Inte sällan blir dödsfall utgången när djur, både vilda och tama, drabbas. Fyrverkerier och smällare riskerar också att förvärra måendet för personer med krigsbakgrund, demens och psykisk ohälsa. De har dessutom en negativ inverkan på miljön och bidrar till föroreningar och nedskräpning. 

– Det är hög tid att frågan om fyrverkeriernas konsekvenser tas på allvar. Det finns ett brett stöd från allmänheten för att minska fyrverkeriernas skadeverkningar på djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Varje år skrivs flera motioner i ämnet med liknande syfte: Att få till stånd ett nationellt förbud mot användning och försäljning av fyrverkerier till privatpersoner utan utbildning. Den senaste motionen, skriven av Ingela Nylund Watz (S), ska behandlas i försvarsutskottet i början av mars 2023. 

Hittills har motioner av det här slaget rutinmässigt avstyrkts av försvarsutskottet med motiveringen att gällande lagstiftning är tillräcklig. Djurens Rätt och de andra organisationerna hävdar bestämt att så inte är fallet. Lagstiftningen är inte tillräcklig när olyckorna och skadeverkningarna bara fortsätter år efter år. Och det räcker inte med att hänvisa till personligt ansvar. Lidandet för de drabbade är reellt och sker inte bara en kort period kring nyår. Både import och användandet av fyrverkerier året runt, ökar.

Brevet avslutades med:

Medborgarna har gång på gång visat vad de vill; de är trötta på detta missbruk av fyrverkerier och kräver en lagändring. Nu är det dags att försvarsutskottets ledamöter lyssnar på opinionen och tar motionerna på allvar!

De som skrivit under brevet, förutom Djurens Rätt, är Brandmännens Riksförbund, Compassion in World Farming Sverige, Djurskyddet Sverige, Riksföreningen Stoppa fyrverkerier för privatpersoner i Sverige, Svenska Djurskyddsföreningen, Svenska Kennelklubben, Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK) och World Animal Protection Sverige.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: