Djurens Rätt
08 December 2022

Djurens Rätt i Vinnova-projekt om nytt matsystem

Det är Sveriges innovationsmyndighet Vinnova som samlar målmedvetna och kreativa aktörer som vill bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Insatsen ska bidra till att nyckelaktörer tillsammans bygger kapacitet och förutsättningar för innovation och hållbarhet i den svenska livsmedelskedjan. 

Fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet har inledningsvis identifierats. Djurens Rätt deltar med två medarbetare från sin samhällspolitiska enhet i temat Proteinskiftet. Temat fokuserar på skiftet till mer växtbaserad mat och utbudet på den svenska marknaden. Deltagande organisationer i temat är Axfoundation, Azote AB, Djurens Rätt, Hasta Eco AB, Jävligt Gott/Chou Chou, KTH, Millow AB, RISE, Sveriges konsumenter och WWF.

- Det är ett viktigt och spännande arbete att vara med och skapa lösningar för framtidens matsystem. Djurens Rätt har mycket att bidra med genom att vi redan tidigt såg att framtiden är växtbaserad. Vi sitter på ganska unika kunskaper om hinder och möjligheter på vägen dit, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt och en av deltagarna i insatsen.

Under 2022 och 2023 ska deltagarna identifiera gemensamma mål och bygga kapacitet att tillsammans bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Ambitionen är att ge aktörerna möjlighet att experimentera och testa nya banbrytande lösningar. Vinnova bedömer att detta ska skapa förutsättningar för att under hösten 2023 kunna söka finansiering för långsiktiga innovationsmiljöer.

Cecilia Mille

Cecilia Mille

Sakkunnig i hållbarhetsfrågor
Dela: