Djurens Rätt
18 September 2012

Djurens Rätt kräver nolltolerans för transportdödlighet för kycklingar

– Mer än var tionde kyckling som föds upp i Sverige har haft smärtor i benen och svårt att gå. Extrem avel har gjort att de växer snabbare än vad skelettet orkar med, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, som i dag släpper en ny rapport om lidandet i kyckling- och kalkonindustrin.

Hela 99,8 procent av de svenska kycklingarna får aldrig möjlighet till utevistelse. Så många som 24 kycklingar per kvadratmeter får hållas inomhus i stallar med tiotusentals djur.

– Djurens Rätts förra granskning av kycklingindustrin gjordes 2005. Djurskyddet för kycklingarna är fortsatt under all kritik och med en växande kycklingindustri ökar antalet kycklingar som dör i samband med transporten. Branschen måste ta ansvar för en nolltolerans mot transportdödlighet, ett stopp för snabbväxande kycklingraser samt tillgång till utevistelse för alla kycklingar, säger Camilla Björkbom.

Djurens Rätts nya rapport om kyckling- och kalkonuppfödning "Var är alla kycklingar?" finns för nedladdning på http://www.djurensratt.se/rapporteroch i högerspalten.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: