Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/fiskar/fiskar_6
25 August 2023

Djurens Rätt kräver ökat skydd för laxar i Skottland

Tillsammans med ett tiotal andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer kräver Djurens Rätt ökat skydd för laxarna som föds upp i fiskfabriker i Skottland. Detta genom en skrivelse som nu skickats till ansvariga i Skottlands regering.

Skottlands regering har nyligen lagt fram en vision för lantbruket, inklusive fiskuppfödning för kött. Djurens Rätt menar, likt de tiotal andra djurrätts- och djurskyddsorganisationerna, att det inte framgår i visionen hur fiskarnas välfärd ska förbättras. I en skrivelse som skickats till ansvariga politiker framför vi att de måste ta tag i de stora välfärdsproblem som fiskfabrikerna innebär.

– Det är brådskande att fiskars lidande tas på allvar för att undvika stress och skador, såväl i Skottland som i Sverige. Det är självklart för Djurens Rätt att göra vad vi kan för att förhindra djurs lidande, oavsett var de befinner sig, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

I Skottland finns en av världens största laxindustrier som exporterar sina produkter runt om i världen. Det föds upp ungefär 40 miljoner individer i landet årligen och tidigare skandalfilmer visar på stort lidande. Fiskfabrikerna misslyckas med att säkerställa laxarnas välfärd och därför kräver vi nu att större hänsyn tas, inte bara för att undvika lidande utan också för att främja fiskarnas välfärd.

Läs mer: Miljontals fiskar sjuka och skadade i Skottlands laxindustri | Djurens Rätt

Stöd oss

Hjälp oss att montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att stötta vårt arbete är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet.

Ge en gåva
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: