Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Djurförsök/djurforsok_beagle
30 August 2023

Djurens Rätt till SAS: “Sluta skicka hundvalpar till döden i djurförsök”

Det har nyligen uppdagats för allmänheten att Scandinavian Airlines, SAS, främjar djurförsök genom att transportera ett stort antal hundvalpar, och andra djur, till försökslaboratorier i Europa. Djurens Rätt har uppmanat SAS att upphöra med transporter av djur som avses att hamna i plågsamma djurförsök.

– Djuren som SAS transporterar till djurförsöksanläggningar skickas till sin död. SAS har full möjlighet att säga nej till detta och avstå från att transportera djur till laboratorier, likt andra ansvarstagande transport- och reseföretag redan gjort, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt.

Det pågår fortsatt fullständigt oetiska djurförsök i Europa där bland annat hundar utsätts för plågsamma kemikalietester och hålls i bristfälliga livsmiljöer i kala burar. Djurens Rätt vill med uppmaningen att SAS tydligt tar ansvar för djurens välbefinnande och inte blundar för att de är delaktiga i plågsamma djurförsök så länge som de tillåter dessa transporter. SAS behöver verka för att företeelser som plågsamma djurförsök och långa djurtransporter förpassas till historieböckerna, istället för att fortsätta främja det. 

Exempel på företag som, till skillnad från SAS, har slutat med att transportera djur till försöksanläggningar är FedEx, UPS och British Airlines.

Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för försöksdjuren!

Det är tack vare våra medlemmars stöd som gör att vi kan fortsätta göra skillnad och fasa ut djurförsöken. Hjälp oss i arbetet!

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: