Djurens Rätt
25 April 2016

Djurens Rätt uppmanar kommuner att ta hänsyn till djuren under valborg

Inför valborgsmässoafton nu på lördag har Djurens Rätt skickat brev till 290 kommuner med en uppmaning att ta hänsyn till djuren.

- Vi har fått positiv respons från kommunerna och vi hoppas att alla nu lägger den lilla extra tiden som det kan ta för att försäkra sig om att valborg blir en högtid där vi visar omsorg för de vilda djuren, säger Camilla Björkbom förbundsordförande för Djurens Rätt.

För att undvika att majbrasan blir en dödsfälla för djuren finns det några enkla tips som både kommuner och privatpersoner och föreningar kan följa.

  • Försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen. Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen måste rishögen kontrolleras. Ett bra sätt är att dagen innan, eller helst samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom den innan elden tänds på. Är majbrasan stor kan det gå att använda en lång planka och häva upp brasan.
     
  • Informera föreningar och andra som anordnar majbrasor om vikten av att söka igenom majbrasan. Alla känner inte till problematiken kring att djur bosätter sig i brasan. Du kan hjälpa till genom att sprida kunskapen.

     

  • Be kommun och idrottsföreningar att informera via sina hemsidor om hur allmänheten kan undvika att igelkottar och andra djur dödas och brännskadas i majbrasor.
Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: