Djurens Rätt
24 June 2021

Djurens Rätt uppmanar ministern: Ta chansen som du får nu och stöd utfasning av pälsdjursindustrin inom EU!

Det är delegationerna från Nederländerna och Österrike som har initierat en diskussion om att stoppa pälsuppfödning i hela EU. Pälsindustrin, som redan har förbjudits i flera europeiska länder, kan inte legitimeras eftersom den bryter mot viktiga etiska principer, djurskyddsmässiga såväl som folkhälsomässiga.

Djurens Rätt har uppmanar landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) att stödja detta historiska initiativ. Om förslaget genomförs skulle det innebära en stor framgång för att förbättra djurskyddet i hela EU. Vad gäller djurskyddsfrågor så är det något som europeiska medborgare värdesätter högt. Hela 18 länder i Europa har redan tagit steget och i Sverige vill 76 procent av medborgarna se ett förbud av pälsdjursuppfödningen.

– Jennie Nilsson har som ansvarig minister en unik chans nu att rösta för att påbörja en process att fasa ut pälsdjursindustrin. Jag hoppas verkligen att ministern tar den chansen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Trycket för att fasa ut pälsdjursindustrin är stort. Förutom att det är en förkrossande majoritet svenskar som vill se ett förbud i Sverige så har 44 andra organisationer skrivit under ett upprop, på initiativ av Djurens Rätt, där vi uppmanade Sverige att stänga minkindustrin i Sverige.

Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund

Samhällspolitisk chef
Dela: