Djurens Rätt
16 May 2021

Djurens Rätt väljer om Camilla Bergvall som riksordförande

Hej Camilla! Den klassiska frågan - hur känns det?
– Det känns fantastiskt att få förtroendet att leda Djurens Rätt framåt i ytterligare två år. Att bli vald av våra medlemmar som är grunden i organisationen är det finaste uppdrag en kan få, så jag är otroligt glad och tacksam!

Hur har dina första år varit som riksordförande för Djurens Rätt? Vad har gjort mest avtryck?
– Det har ju varit en speciell tid det senaste året, med anledning av pandemin. Men det som gjort mest avtryck mitt i den omställningen är den vilja att förändra som finns i Djurens Rätt, hos våra medlemmar, förtroendevalda, volontärer och anställda. Det finns ingen tvekan om att vi tror på att en värld där djur respekteras är möjlig - och att vi kan nå dit om vi kämpar tillsammans.

Djurens Rätt har växt under de senaste åren trots pandemi och uteblivna evenemang som sommarturnén och Vegovision, som vanligtvis drar många besökare och medlemmar. Hur kommer det sig att organisationen växer?
– Engagemanget för djurs väl är stort hos allmänheten, det ser vi inte minst i att fler väljer att bli en röst för djuren genom att bli medlem i Djurens Rätt. Dessutom har pandemin har verkligen satt ljuset på vår tids ödefråga - djurfabrikerna. Vi kan inte stänga in tusentals djur i trånga utrymmen och förvänta oss att det ska fungera, varken för djurs eller människors välmående. Det är otroligt viktigt att fler ser den kopplingen nu.

Vilka är de största framgångarna för djuren under de två senaste åren?
– Det som påverkat allra flest djur är den minskade köttkonsumtionen. Under 2020 minskade konsumtionen med 7,7 miljoner individer, det är så stort att det knappt går att förstå. De allra flesta av dem var dessutom kycklingar, de djur som verkligen är flest och har det sämst, så det är en otroligt viktig framgång för att det ska bli färre djur i djurfabrikerna.

Vad blir nästa steg för Djurens Rätt och ditt förtroendeuppdrag som riksordförande?
– Nu är det dags att växla upp arbetet för djuren ytterligare. På helgens riksstämma fattades beslutet att vi framöver ska ha ännu tydligare fokus på att nedmontera djurfabrikerna, men vi har också mycket på gång gällande en handlingsplan för utfasning av djurförsök och när det gäller en total avveckling av minkfarmningen.

Vilken förändring hoppas du se de nästkommande två åren?
– Jag vill se en fortsatt och ökad minskning av köttkonsumtionen, vi måste få ner antalet djur som tvingas växa upp och dödas i djurfabrikerna. Här spelar inte bara den enskilda konsumentens handlingar stor roll utan även företag, kommuner, myndigheter och politiker behöver växla upp sitt arbete - och där kommer vi att fortsätta ha dialog och driva på.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: