Djurens Rätt
23 February 2017

Djurens Rätt visade Blood Lions i riksdagen

Tillsammans med Sofia Arkelsten och Jens Holm bjöd Djurens Rätt i veckan in den sydafrikanska journalisten Ian Michler till Sverige för att sätta strålkastarljuset på troféjakten. Michler medverkar i Blood Lions, en dokumentär som beskriver den smutsiga hanteringen av lejonen från nappflaskeungar till jaktbyte. Filmen har belönats med flera priser och blev början på en kampanj för att ändra förhållandena för Sydafrikas lejon – idag dödas upp till tre lejon om dagen inom troféjakten bara i Sydafrika.

I samband med visningen av dokumentären i riksdagen var Sofia Arkelstens viktigaste budskap att vi faktiskt kan förändra! Hon uppmanade Sverige att arbeta än mer aktivt gentemot EU för att få till ett  importförbud av jakttroféer. Att också påverka via CITES, det internationella avtal som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter, är en annan möjlighet att påverka.

Också Ian Michlers budskap var i grunden positivt – det som sker är fruktansvärt, men vi har faktiskt möjlighet att påverka. Han poängterade Sveriges ansvar och att arbeta för ett förbud mot jakttroféer. Som exempel på ett land att inspireras av lyfte han fram Australien, som införde ett förbud mot importen av jakttroféer redan under våren 2015. Ian Michler sa att också att det är jätteviktigt att öka medvetenheten kring vad som pågår och att vi måste vara medvetna om sambandet mellan troféjakten, turism och volontärresor samt benhandeln.

På kvällens visades Blood Lions också för allmänheten på biografen Zita på i Stockholm. Efter visningen hölls ett panelsamtal med Ian Michler, Sofia Arkelsten och Djurens Rätts internationellt ansvariga Birgitta Wahlberg. Filmen visas ytterligare en gång den 1 mars, en visning som redan nu är fullbokad.

Troféjakten och volontärresor är som sagt tätt sammankopplade – avels- och uppfödningsanläggningarna lockar turister och volontärer med att låta dem ta hand om och umgås med djurungarna, men när djuren är för stora eller farliga för att användas som turistattraktioner säljs de till gårdarna som bedriver jakt genom auktioner eller privatförsäljning. Med anledning av detta arrangerade Djurens Rätt dagen efter visningen i riksdagen också ett branschseminarium där vi hade bjudit in representanter från resebranschen till en diskussion om problematiken.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: