Djurens Rätt
17 March 2023

Djurens Rätts arbete har hållit nere en eskalerande kycklingkonsumtion

Utvecklingen för kycklingarna såg mörk ut i slutet av 2022, men enligt ny statistik från Jordbruksverket har den eskalerande konsumtionen av kycklingar stannat av och till och med minskat med 0,2 % per person. Detta samtidigt som Djurens Rätt gjort stora satsningar för kycklingarna bland annat genom reklamfilm på TV, vegoutmaningar för att inspirera konsumenter att välja bort kycklingköttet mot vego och polisanmält en av Kronfågels kycklingfabriker. Det senare fick också stor uppmärksamhet i media.

– Det är fantastiskt att våra insatser har gett effekt, men mer måste göras för att rädda fler individer från lidande i dagens djurfabriker. Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst, och det viktigaste var och en kan göra för att hjälpa till är att välja bort kycklingen från tallriken, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Fram tills 2021 har köttkonsumtionen i Sverige minskat, men trenden har vänt och allt fler svenskar har börjat återgå till vanor som innan pandemin. Konsumtionen av kycklingkött såg ut att nå rekordnivåer 2022, men har i själva verket minskat med 0,2 % per person, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Den minimala minskningen har inte stoppat en ökning i total köttkonsumtion, men att det just är kycklingkonsumtionen som minskat tyder på att Djurens Rätts hårda arbete under det sista kvartalet gett resultat. Om konsumtionen av kycklingar hade fortsatt i samma takt som under de första tre kvartalen 2022, hade tre miljoner fler kycklingar dödats på grund av den svenska befolkningens konsumtion. 

Under 2021 ökade konsumtionen av kycklingar med sex procent och nästan åtta miljoner individer, enligt en beräkning gjord av Djurens Rätt. Utvecklingen fortsatte i liknande takt under större delen av 2022. Det ledde till att Djurens Rätt införde stora satsningar på kycklingar genom reklamfilmer och en vegoutmaning. Samtidigt briserade en skandal i Aftonbladet där turbokycklingar låg döende hos en svensk kycklingproducent, tack vare material som Djurens Rätt kunnat delge från en anonym källa. Kycklingfabriken polisanmäldes av Djurens Rätt. 

Under 2022 konsumerades fler än 155 miljoner kycklingar, eller 242 miljoner kilo kycklingkött, av den svenska befolkningen. I landlevande individer står kycklingarna för 97 % av all köttkonsumtion. Det saknas statistik för konsumtionen av fiskar och andra vattenlevande djur. 

– Det är upprörande att så ofantligt många individer får sätta livet till på grund av den svenska köttkonsumtionen. För att åstadkomma en mer hållbar livsmedelsproduktion måste köttkonsumtionen minst halveras, sett till antal individer. Djurens Rätt vill nu se att beslutsfattare tar ett ansvar för att främja växtbaserat, avslutar Camilla Bergvall. 

Mer information om hur Djurens Rätt räknat och analyserat konsumtionsstatistik från Jordbruksverket finns här.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: