Djurens Rätt
24 March 2022

Djurens Rätts film “Världens bästa djurskydd” vinner reklampris

Tidningen Resumé har utsett Djurens Rätts 3D-animerade film “Världens bästa djurskydd” till en av vinnarna i Månadens kampanj. Filmen, som handlar om tre turbokycklingars liv i en djurfabrik, lanserades i februari i år och har skapat stort engagemang både hos biopubliken och i sociala medier.

Vinnarna i Månadens kampanj utses av en jury av yrkesverksamma personer i reklambranschen. När juryn rankar de reklamfilmer som släpptes i februari hamnar Djurens Rätts film “Världens bästa djurskydd” på en andraplats. Juryn gav filmen högsta betyg för produktionsvärdet och det annorlunda greppet.

– Det här är jättebra och jättesorgligt på samma gång. En film som med hantverk och karaktär lyckas blanda grymhet med humor på ett hjärtskärande sätt – jag känner för kycklingarna. Jättemycket, säger Agnes Zetterman, en av jurymedlemmarna och art director på Valtech Radon.

Istället för att visa autentiska bilder på kycklingar i djurfabrikerna, ville Djurens Rätt testa ett nytt grepp där turbokycklingarna är animerade och själva kan berätta om sin tillvaro. Titeln är en referens till att det ofta påstås att Sverige har världens bästa djurskydd.

– Det känns stort och viktigt att en film som ifrågasätter Sveriges djurskydd premieras. Det är många som har hört av sig till Djurens Rätt och berättat att de har blivit så berörda av filmen att de slutat äta kycklingar. Det är det allra finaste priset vi kan få, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Väletablerade skådespelare spelar turbokycklingar

En av filmens karaktärer görs av skådespelaren Dragomir Mrsic, som slog igenom för sin roll i Snabba Cash och har på senare år även gjort sig ett namn i Hollywood. En annan välbekant röst görs av den Guldbaggenominerade skådespelaren Sanna Sundqvist. I filmen hörs även skådespelaren och komikern Mattias Fransson, känd från humorgruppen Klungan.

Filmen, som är producerad av produktionsbolaget Naive, är till stor del finansierad av Djurens Rätts medlemmar och följare genom en crowdfunding-kampanj som pågick under hösten 2021. Filmen går att se som bioreklam på Filmstadens biografer under våren.

Se filmen “Världens bästa djurskydd” här.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: