Djurens Rätt
15 July 2022

Djurens Rätts vecka i Almedalen

Djurens Rätt arbetar med opinionsbildning, företagsrelationer och politisk påverkan. På plats under Almedalsveckan kunde vi ägna oss åt samtliga delar. För det vill vi rikta ett stort tack till våra medlemmar som möjliggör vårt arbete. 

Att prata med politiker är extra viktigt i år då vi närmar oss val. Djurskyddsfrågor är viktiga för 4 av 10 väljare vid val av parti, men tenderar att inte få något utrymme i valrörelser. Nya politiker kommer ta plats som folkvalda efter höstens val och det är viktigt att vi gör vår röst hörd kring vilka djurpolitiska frågor vi förväntar oss se handlingskraft kring.

I vårt informationstält på Hamngatan passerade mycket människor varje dag och det blev många bra diskussioner och nya medlemmar som vill hjälpa oss att förbättra situationen för djuren.

Är du inte medlem ännu? Bli det här. Är du medlem och vill hjälpa oss i vårt arbete? Läs mer om hur du kan hjälpa till som volontär här.

Seminarium

Under veckan anordnade Djurens Rätt tre seminarium. Läs mer om dem nedan och klicka dig vidare för att se dem i efterhand.

Var står de politiska ungdomsförbunden i djurrätts- och djurskyddsfrågor?
människor i en lokal under ett seminarium
Det första seminariet lockade en fullsatt publik. Under seminariet fick vi se Olle Johnsson (L), Rebecka Forsberg (Grön Ungdom), Benjamin Jiang (KDU) och Elin Venholen (CUF) diskutera sina respektive ungdomsförbunds ingångar i olika djurpolitiska frågor.

Seminariet kan ses i efterhand här.

Mer växtbaserat i Sverige - vad behövs från politiken?

Bild från seminarier på fyra personerPanelen bestod av Åsa Domeij, hållbarhetschef för Axfood, Cecilia McAleavey, styrelseledamot för Växtbaserat Sverige, och Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt. Vad behövs från politiken för att Sverige ska kunna visa vägen i omställningen? Vilken roll spelar subventioner idag?

Seminariet kan ses i efterhand här.

Inför valet - var står riksdagspartierna i djurrätts- och djurskyddsfrågor?
bild på representanter från riksdagspartierna under ett seminariumDet tredje seminariet hade en panel bestående av riksdagsledamöter från fem av riksdagspartierna. Det var Elin Segerlind (V), Malin Larsson (S), Jakob Olofsgård (L), Rebecka Le Moine (MP) och Ann-Sofie Alm (M). I likhet med ungdomsförbunden var syftet att tydliggöra för publik tillika väljare var de olika partierna står i olika djurpolitiska frågor. För den som vill veta mer har Djurens Rätt lanserat en partigranskning inför riksdagsvalet i september.

Seminariet kan ses i efterhand här.

Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: